Hari ini kita kongsikan pula cara-cara membuat puding roti yang ringkas, mudah dan lazat... sesuai dimakan waktu santai, minum pagi ataupun ...
Hari ini kita kongsikan pula cara-cara membuat puding roti yang ringkas, mudah dan lazat... sesuai dimakan waktu santai, minum pagi ataupun minum malam. Jom tengok bahannya.
bahan-bahanya :-
- 1 beg besar Roti Potong (Dibuang tepinya)
- Planta / majerin
- 3 Sudu Gula Pasir (guna sudu kuah)
- 2 Biji Telur
- 1 Sudu Kecil Esen Vanila
- 1 Sudu Tepung Jagung
- 200 ml Whiping Cream = (1 kotak kecil whiping cream)
- 200 ml Susu rendah lemak (boleh juga guna susu HL @ sebagaimya)
- sedikit kismis / anggur atau apa saja (ikut suka)
Caranya :-
- Masukan gula, telur, esen vanila dan tepung jagung kedalam bekas, dan kacau hingga kembang sedikit (guna senduk biasa pun boleh).
- Kemudian masukan whiping cream dan susu, kacau lagi sehingga semuanya sebati.
- Ketepikan adunan tadi. Sapukan roti dengan planta dibahagian depan dan belakang, kemudian letak di dalam loyang dan taburkan sedikit anggur (saya tak ada kismis, tp lebih sedap guna kismis) dan diulangi dengan lapisan roti semula (buat hingga habis atau loyang penuh).
- Akhir sekali tuangkan adunan cecair tadi ke dalam bekas roti yang telah siap dan bakar selama 30 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
Selamat Mencuba !!!